Sonia Sofia Trošt

Sonia Sofia Trošt je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, še preje pa je diplomirala na Fakulteti za arhitekturo . Specializacije iz področij Eko umetnosti in arhitekture je izvajala doma in v tujini. (Lugano-Švica, London-Velika Britanija, Bangalore-Vrindavana, Indija).

Njene  postavitve ART Mandal se predstavljajo doma in v tujini

2019: ART Expo, Ljubljana,   Internautica 2018,  Center Obilja, Koper

2018: galerija Santa Maria Gualtieri, PAVIA – Italija, Triologiija: galerija Središča ROTUNDA, Koper

2017: Pallazo Congressi, Riva del Garda – Ita,  galerija Austrotel – Ljubljana,  Galerija LifeClass Portorož /Slovenia / , ART Expo, Ljubljana,

2016: Formaviva  ~ Debeli rtič /Slo/ , Domus Medica – Ljubljana /Slo/ , Festival Benessere / Andalo, / Italija /, Internavtika  2016 – 2017 /Slo /, Formaviva – Lago di Molveno /Italija/,

2015: Evropski kulturni Center Vesoljskih tehnologijKSEVT /Slo/,  Galerija ROTUNDA Koper /Slo/, Eko ART Center Pula /Cro/, Atrij CONVENT Ankaran /Slo/

Predstavlja se umetnost in slika z drugega zornega kota.

Moje dušno poslanstvo je skozi sliko prenesti na platno najrazličnejše vibracije in energije, ki v naravi, vesolju in seveda v nas samih obstajajo. Hkrati v človeku vzpodbujajo tiste  občutke, ki sprožajo proces zdravljenja  in duhovnega zavedanja.

Že celo življenje jo navdihuje in navdušuje spoznavanje prave resnice našega, človekovega obstoja.

Skozi svet barv, občudovanja narave in iskanja prvinskih vzorcev arhitekture v okolju, ki nas obkroža, je začutila klic po ustvarjanju ART Mandal. Skozi njih se namreč pretakajo prvinske forme, vzorci ter barve našega planeta, univerzuma, tudi širših dimenzij bivanja, katerih se človek vedno niti ne zaveda.

Skozi sliko prenaša na platno najrazličnejše vibracije in energije, ki v naravi, vesolju in seveda v nas samih obstajajo.

Vse to tudi sedaj v vseh svojih razsežnostih upodablja skozi svet njene umetnosti. Eksplozija barve, form in oblik se prelivajo na njenih platnih večjih dimenzij.

Gre za pretok pozitivnih misli, idej , prenos nevidnega v svet vidnega.

Na Tv Sloveniji je vodila rubriko o umetnosti in arhitekturi ART AKT. Večkrat je potovala po Indiji, snemala tam dokumentarne filme, saj je ta dežela nabita s svetom barv, čudežnimi oblikami in predvsem z velikim duhovnim potencialom.

ART Mandala najde svoje vzorce že v Vastu Shastri, pradavni znanosti o umetnosti un arhitekturi, ki naj bi izvirala že izpred leta 3000 pred našim štetjem. Starodavne vede kakor tudi Veda Vastu Shastra so bile napisane v Sanskrtu” – starodavnem jeziku, ki naj bi bil tudi izvor indoevropskih jezikov.

Ti starodavni zvoki ter zapisi se pretvarjajo tudi v simbole. Določeni zvoki nosijo svoj simbol.

In prav te zvoke ter simbole  raziskuje tudi Sonia Trošt v projektu imenovanem ART & SOUND Mandala, z enim izmed največjih italijanskih strokovnjakov na področju raziskovanja vokala, Alessandrom Imelijem ( Alex Imelio ). / FB  _ https://www.facebook.com/artsoundmandala/?fref=ts /

Ta čas tudi skupaj odkrivata zvoke različnih pojavov v naravi , v mikro in makrokozmosu. Preko različnih znanstvenih instrumentov se ti posebni prvinski zvoki pretvarjajo v simbole.

In ti simboli se razkrivajo skozi eksplozije barve, form in oblik, ki jih Sonia Trošt upodablja na njenih platnih večjih dimenzij.

Njeno delovanje sega predvsem na področje ekološke umetnosti. Živi in deluje na slovenski Obali. Kristalne kode vnešene v energetske slike so odsev zveznatega neba in pozicij planetov na nebu. Projekte izvaja doma in po svetu pod univerzalnim naslovom Ecolife ART.

Njena slika je preplet barv, oblik, naravnih materialov, swarovski kristalov, peskov..

Podnaslov njenega dela je ART’ UNIVERSE’ & VISION / umetnost’ univerzum’ & vizija’ /